Kolem Elly

Little Adams Peak

Po snídani jsme se šli projít na Little Adam’s Peak, malý pahorek s pěkným výhledem na Ellu, zdejší horu Ella Rock a okolní kopce a strže.

Cestou se prochází čajovými plantážemi, kde jsme pozorovali sběračky čaje.

Továrna na čaj

Popojeli jsme tuktukem 6 km za Ellu a prošli si s průvodcem Uva Halpewatte Tea Factory. V továrně už bohužel měli pro tento týden zpracováno, takže zaměstnanci byli doma a stroje stály. I tak nám ale průvodce vysvětlil celý proces výroby čaje od sběru až po třídění a expedici.

Čaj odsud jde na čajovou burzu do Kolomba, kde se v aukcích draží čaje ze sedmi set čajových továren. Kupují je producenti čaje, kteří je mohou míchat, balí je a distribují. Továrna stojí na krásném místě s výhledem na hory. Součástí prohlídky byla i ochutnávka čaje různé kvality a samozřejmě čajový obchod.

Výroční procesí

Naše cestování po vlastních nohou má tu výhodu, že přináší i nečekané. Večeříme si takhle v restauračce u silnice, když tu slyšíme tlampač, bubny a halekání. A kolem se sune procesí z nedalekého chrámu – jednou za rok vyndají poklad a jedou s ním vesnicí. Nejdříve šli tanečníci, za nimi kapela (trubky a bubny).

Dále náklaďák, který měl z korby přes kabinu palmový kmen. A před autem je na něm zavěšený chlap ostrými háčky za kůži. Pomocníci ho pěkně rozhoupávají, až lítá před autem jak na houpačce.

Následovalo další auto, tentokrát s dvěmi zavěšenými – jedním v leže a druhým v sedě. Za nimi traktor táhl přívěs se schránkou na poklad, která byla nazdobená žárovkami a neony a vezl se s ní kvůli tomu i generátor. Průvod uzavírali ženy v krásných sárí a šatech.

Domorodci se k průvodu připojovali, aby se před pokladem pomodlili. Celé to mělo neskutečnou, velmi neevropskou, atmosféru. Eliška vám natočila video.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *